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Food borne pathogens (such as Salmonella spp., VTEC/EHEC, Listeria monocytogenes): Occurrence and entry sources in food of animal origin and the production line of food
Project
Project code: MRI-MBT-02-303
Contract period: 01.01.2001
- 31.12.2021
Purpose of research: Applied research
Determination of the entry sources and ways of contamination of food borne pathogens into the production process of food of animal origin and establishment of measures to minimize risks.
Pichner, R.; Schönheit, C.; Kabisch, J.; Böhnlein, C.; Rabsch, W.; Beutin, L.; Gareis, M. (2014). Assessment of microbiological quality and safety of marinated pork products from German retail during shelf life. Food Control, 46, 18-25.
Franz, C.; Cho, G-S.; Abriouel, H.; Benomar, H.; Chieffi, D.; Kabisch, J.; Fusco, V.: Opportunistic Foodborne Pathogens; Handbook of Food Bioengineering (I-20) Multivolume Set- Volume 15 Foodborne diseases; submitted 10.2016.
Fiedler, G.; Kabisch, J.; Böhnlein, C.; Huch, M.; Becker, B.; Cho, G-S.; und Franz, C.: Presence of human pathogens in produce from retail markets in northern Germany; submitted 11.2016.
Vorträge und Poster
Fiedler, G.; Kabisch, J. Böhnlein, C.; Franz, C.M.A.P. Mikrobiologische Qualität von Frischgemüse in Norddeutschland. 16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie VAAM, Hohenheim, 30.03.-01.04.2016
Kabisch, J.; Fiedler, G.; Franz, C.: Humanpathogene in der Lebensmittelkette Salat: „Ergebnisse einer Betriebsbeprobung"; The 3. Meeting of the AG Human Pathogens "Humanpathogene an Pflanzen"; JKI, Braunschweig 11.10.2016
Fiedler, G.; Kabisch, J.; Franz, C.: Vorkommen und Charakterisierung von humanpathogenen Bakterien in pflanzlichen Erzeugnissen aus Norddeutschland; The 3. Meeting of the AG Human Pathogens "Humanpathogene an Pflanzen"; JKI, Braunschweig 11.10.2016
Kabisch, J.; Fiedler, G.; Franz, C.: „Humanpathogene in der Lebensmittelkette Salat“ - Ergebnisse einer Betriebsbeprobung. Institutskolloquium Ernährungs- und Lebensmittelwissenschaften, CAU Kiel, 12.12.2016
Kabisch, J; Böhnlein, C.; Pichner, R.; Fiedler, G.; Franz, C.: Mikrobielle Risiken entlang der Warenkette am Beispiel der Rohwurst und eines Schnitt-/Mischsalates und Möglichkeiten der Reduktion; 67. Öffentliche Hochschultagung der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der CAU; 02.02.2017
Section overview
Subjects
- Food Processing
- Biotechnology
- Toxicology
Framework programme
Funding programme
Excutive institution
MRI - Department of Microbiology and Biotechnology (MRI-MBT)